pertama kali menghasilkan pau...dah leh wat jual pas ni...
breakfast pagi isnin...wat utk sahur sekali....
karipap berintikan kentang + sardines + telur rebus...
resepi combine dr bbrp resepi..
- 500g tepung pau
- 80g gula kastor
- 2 sudu teh yist
- 2 sudu teh Double Action Baking Powder
- 200ml air suam
- 80g shortning
Cara-cara
- satukan gula,air,yist gaul perlahan hingga gula larut.
- dalam mangkuk besar,campurkan tepung pau,double action baking powder & shortning.
- tuangkan bancuhan yist tadi ke dlm mangkuk berisi tepung secara perlahan sambil di uli.
- gaul perlahan hingga tak ada yg melekat kat mangkuk & tangan pun dah tak basah.teruskan menguli selama 15 minit utk mendapatkan pau yg cantik & gebu.
- ambil doh,buat bulat2 & timbang,setiap satu 40g.canai doh yg bulat dan letak inti kesukaan anda.
- susun dalam kertas cawan,kemudian letak ke dlm acuan apam yg berbentuk mangkuk.biarkan doh mengembang selama 1 jam.jangan lupa tutup doh dalam loyang besar selam proses pengembangan.
- didihkan air dlm periuk kukus & kukuslah pau atas api kuat selama 10 minit.
- pesan:jgn kukus pau lebih dr 10 minit,segera angkat semua pau dr kukusan bila dah masak supaya tak keriput.betulke bhs ku ini..hehehe.