sarapan hujung minggu ....cik Pauuu....karipap special n potato wedges

pertama kali menghasilkan pau...dah leh wat jual pas ni...


 breakfast pagi isnin...wat utk sahur sekali....


karipap berintikan kentang + sardines + telur rebus...




 resepi combine dr bbrp resepi..
  • 500g tepung pau
  • 80g gula kastor
  • 2 sudu teh yist
  • 2 sudu teh Double Action Baking Powder
  • 200ml air suam
  • 80g shortning

Cara-cara

  1. satukan gula,air,yist gaul perlahan hingga gula larut.
  2. dalam mangkuk besar,campurkan tepung pau,double action baking powder & shortning.
  3. tuangkan bancuhan yist tadi ke dlm mangkuk berisi tepung secara perlahan sambil di uli.
  4. gaul perlahan hingga tak ada yg melekat kat mangkuk & tangan pun dah tak basah.teruskan menguli selama 15 minit utk mendapatkan pau yg cantik & gebu.
  5. ambil doh,buat bulat2 & timbang,setiap satu 40g.canai doh yg bulat dan letak inti kesukaan anda.
  6. susun dalam kertas cawan,kemudian letak ke dlm acuan apam yg berbentuk mangkuk.biarkan doh mengembang selama 1 jam.jangan lupa tutup doh dalam loyang besar selam proses pengembangan.
  7. didihkan air dlm periuk kukus & kukuslah pau atas api kuat selama 10 minit.
  8. pesan:jgn kukus pau lebih dr 10 minit,segera angkat semua pau dr kukusan bila dah masak supaya tak keriput.betulke bhs ku ini..hehehe.