bingka ubi dgn pemanggang ajaib

Bukan nk promosi pemanggang ajaib disini w/pun sya sendiri memang dah menjadi ejen menang glassware dan menjual benda alah ni...sekadar nk sharekan gajet yg telah mensingkatkan masa memasak dan kurang elektrik bila gune p.ajaib ni..
dah bbrp hari teringin nk makan bingka ubi...mana nk cari ubi ni...ubi ..oh..ubi....
lepas bbrp minggu baru  ternpk ubi yg ok skit fizikalnya kat pasar malam..so belila 2,3 btn dlm 2kg gitu...sekilo rm2,,,mahal tu...dulu2 mana smpai singgit..
.
mcm biasa balik kerja smbil prepare mkn malam...sagat ubi tu..parut lmbt sngat,,,pas sgat baru blender sikejap...tk brp halus sngat...suka yg kasar siki baru tersa macam mkn ubi..

resepi dr myr

  • 3cwn ubi kayu parut (sya gune 5 cawan,,ubi tu bnyak sngt)
  • 1/2 cwn gula@secukup rasa (sya gune gula merah yg dicairkan dgn air panas)tmbah gula pasir sikit lg..rasala dulu..
  • 1/2st garam
  • 1 cwn jus pandan+1 cwn pati santan
  • butter utk menggris
Cara-cara
  1. letak ubi parut atas napkin n gantung@leh guna tapis je.jangan di perah.biar dlm 1/2 jam.buang air yg bertakung kat bwh tu..satukan ubi,garam n gula dlm mangkuk.gaul rata
  2. tuangkan campuran jus pandan+santan sedikit2 sambil dikacau sehingga dpt tekstur mcm nak buat cucur..rasakan manisnya.kalau kurang tambah gula.kalau terlalu pekat tambah santan
  3. tuang dalam tin yg digris.letak 4/5 hirisan butter atas adunan.bakar pd suhu 170c selama 45min@hingga msk.
  4. Kuih ni lembut semasa panas.tunggu hingga betul2 sejuk sebelum dipotong..
(saya guna pemanggang ajaib ni..dlm 15minit.dah kuarkan bau..terbalikkan one side lagi.)nk hitam cam mana,,trpulang,,)
adunan tu sya tak habiskan sebab tak muat dlm p.ajaib tu..suku lagi sya smpn dlm freezer...next time kalau rajin buat lg..


     pagi2 nk cepat..sempat potong seadanyer...