Masak kek dengan pemanggang ajaib..

Akhirnya experimen daku berjaya .....yess....

Minggu lepas daku kecewa amat bila 3 kali buat kek pisang rcp dari otai untuk marhaban taman ,,semuanya tak menjadi,,padahal biasanya kalau buat kek jarang fail..
Tak puas hati sungguh..rcp ok,,,oven ok,,apsal tak menjadi...
Tiba2...tinggg....teringat lak dengan pemanggang ajaib,,,aku pernah dengar  kat WHI ini ada chef tu yang boleh baking kek dengan benda alah ni...tp tak sempat tgok siaran tu..
puas dah mengugel..tak de saper2 yg pernah try...camno ni..
so balik keje semalam..rasa nk try guna pemanggang ni utk buat kek..so..smbil2 siapkan mkn mlam..godek2 kek pisang ni..aku copy  rcp dr geng blogger tapi tak ingat saper punyer..
Daku try rcp ni...

Kek Pisang

2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
*3 biji pisang yang telak dilenyek (saya guna enam)
1/2 cawan minyak masak esen vanila
2 biji telur
* sedikit garam

caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.
2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.
3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.
4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.


Dengan pemanggang ajaib ni letak atas dapur gas...gune api kecik...dlm 30 minit dah masak....siap boleh terbalikkan atas  dan bawah lagi...;)kata yg buat demo p.ajaib ni..masak kek cume 5 minit jer...achaner tu...huhu:)

Jom cuci mata lak..
                              Kek naik dengan cepat..
                15 minit dah gelap....api masa ni terkuat sikit...
                         Dah masak pun...terbalikka pulak..





 
                            Jom MAKAN..