kek pisang + karot + walnut + badam

kek ni wat last week...teruja tgok mat gebu dok cete kek tu sedap.,..terliur lak mendengonyer...balik kerja terus cari pisang berangan sesisir..padahal yg digunakan cuma 2,3 biji jer...
sedap gak bila tambah dgn karot...kekacang tu...tp terlalu gebus sngat...sebab gunakan selfraising flour pas tu tmbah lg dgn baking powder,,,,rasanya guna tepung gandum pun ok..ni linknya ok...dlm blog azlita pun ada...tp kek ni sedap dimakan pas masak..ranggup jer kacang tu...
ni link cmg yer..
http://www.tiffinbiru.com/2012/01/kek-pisang-coklat-uraiserius-sedap.html

kopi paste jer rcp dr cmg...
kek pisang berkarot..

BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram mentega atau marjerin (kalau guna marjerin rasa lain sikit)
200 gram tepung kek (mat guna tepung naik sendiri)*
1/4 camca teh soda bicarbonat*(*disatukan dan diayak)
100 gram gula perang (resipi asal 150 gram gula kastor)
3 biji telur
100 ml susu segar
100 gram pisang, dilecek halus
1 cawan karot parut (yg ni sya tambah)
Beberapa titik esen pisang
50 gram coklat urai (chocolate rice)saya tak letak
1/3 cawan pisang yang didadu besar(ni pun tk letak)
1/4 cawan cincangan kacang gajus secukupnya
walnut,badam yg dibakar dahulu..

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin berukuran 8 inci x 3 inci x 3 inci dengan mentega, alas dadar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula perang hingga sebati, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan berkrim. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar rata.
  3. Masukkan pisang lecek dan esen pisang gaul dengan spatula. Tambah coklat urai dan pisang yang telah didadu tadi, gaul hingga semua rata. Tuang dalam tin tadi, ratakan dan tabur dengan cincangan kasar kacang gajus.
  4. Bakar selama 40 - 50 minit atau hingga kek masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan untuk minum petang....
tak sempat la nak posing2 dlm piring...busy pagi2 nk siap2kan anak sekolah n nak g kerja..hehehe...