Buat minum petang..kek coklat tanpa telur...resepi semestinya dari blog feberet den dayang jack
senang n simple..cepat lak...saya kukus..rasanya dlm 20 minit dah masak...toppingnya saya guna cooking coklat + butter+koko sikit..agak2 jer...memang moist..tak pyah topping pun dah sodap....
Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
bahan-bahan : loyang 6-7 inci
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
bahan-bahan : loyang 6-7 inci
- 1 cawan tepung gandum
 - 1 sudu kecil baking powder
 - 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
 - 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
 - 2 sudu besar susu tepung
 - 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
 - 1 cawan gula perang
 - 1 sudu kecil esen vanilla
 - 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
 - secubit garam
 - 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
 - 1 sudu kecil cuka atau jus lemon
 
- Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
 - Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
 - Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
 - Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
 - Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
 - Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
 


