assalamualaikum

hye..
dah setahun tak sign in blog ni nampaknyer...
bulan2 yg dilalui penuh kebuzian..hari2 berlalu..seolah masa utk berehat rehat dialam maya sungguh terhad.ye la kesibukan tugas dipejabat dimulai dgn rutin dirumah yg tiada habisnya ,,apatah lagi
tab yg diguna tak dpt nk sign in blog sndiri melemahkan mood kita..
Bertugas ditempat baru..dgn keja yg taj habis memang  melelahkan..hobi memasak..baking makin menjauh,,yer la bila bdan dah penat..mood makin berkurangan.
apa pun t,kasih jika ada yg singgah disini melihat rumah yg tidaberpenghuni ini..mudahan kita akan sering bertemu di alam siber ini kelak,,,isyaallah..



SALAM MAAL HIJRAH...

minggu lepas agak bz,,,balik melaka n perak...majlis pernikahan 2 org anak buah suami di taiping..
tp masih sempat lagi bwa budak2 ni mandi sungai berhmpiran ...budak2 ni memang pantang jumpa air..dr kul 8 smpai 10 lebih,,dua hari berturut-turut mandi dsini...itupun ada lg request utk mandi lagi...huhu...sori la...tak larat nk menjaga ...jom cuci mata disini...



                                                      siap terapung lagi si abang...


             kebetulan musim durian diperak...bestt..tp budak2 tk de sorang pun suka doyan,,,
                                                               durian bukit....baru turun..
                                              perkawinan 2 beradik..anak buah suami...



saper ni yer....<---->training tembak tupai...huhu..

Cinta kerana Allah




Antara ramai penulis Pahrol Mohamad Juoi salah seorang penulis yg daku suka cara penulisannya..yg bila dibaca,makin ingin terus membaca,..
Sesuai sekali dihadiahkan kepada suami atau isteri..dan kita akan tahu dimanakah tahap cinta kita pd suami atau pasangan..adakah sama seperti baru2 kawin dulu atau makin malap ditelan tahun...harga rm30...



Durian crepe ..crepe durian

sana sini org dok tayang lempeng doyan ni...lempeng ker,,,hehe,,,cam lempeng...
nama jer pelik tp rasanya biasa2 jer,,,lagi lak intinya doyan ,,bezanya ada cream je kot..
bg daku selera kg ni ..rsanye pengat doyan lg sedap kot...citarsa lain2..
at least daku dah mencuba gak...tak de la bila org cete crepe ni ternganga jer....huhu...
resepi ni angkut dr my resepi...byk blog2 daku singgah hmpir sama rcpnya...adak tu guna berjenis tepung..
daku guna rcp yg ni...nk senang kan..

250 gm tpung gandum
2 biji telur
500 ml santan
garam
perwarna hijau

Semua blend n tapis..

Durian tu pulak ..usai isi dr bijinya ngan kacau ngan wheaping cream yg dah diblend smpai kental,,
daku gaul sekali,,cam tempoyak,,,letak gula sikit kalau doyan tk manis..

durian tu semalam beli kat kipmat 3bj 20hinggit...harap jer besar...sebiji tu isi tebal tp bake.,,,(tak masak)
kuwang ajar tul..:(...satu lg isi sikit,,,biji jer besaq,,,nasib baik dpt sikit utk buat crepe ni..

nk tukar inti lain pun ok,,,,ganti mangga ker,,strawberry ke..(kalau ada)

budak2 kat umah tak suka durian sngat,,aptah lg rupa dah cam tempoyak ni...hahaha...daku belasah sorang jer,,,n bwa g ofis...



  tak letak butter atau minyak pun dlm adunan tepung ni..mungkin tu yg agak pecah sikit kat hujung    tu....lgpun adunan ni tk brp cair sngat kot...try n error jer..

bingka ubi dgn pemanggang ajaib

Bukan nk promosi pemanggang ajaib disini w/pun sya sendiri memang dah menjadi ejen menang glassware dan menjual benda alah ni...sekadar nk sharekan gajet yg telah mensingkatkan masa memasak dan kurang elektrik bila gune p.ajaib ni..
dah bbrp hari teringin nk makan bingka ubi...mana nk cari ubi ni...ubi ..oh..ubi....
lepas bbrp minggu baru  ternpk ubi yg ok skit fizikalnya kat pasar malam..so belila 2,3 btn dlm 2kg gitu...sekilo rm2,,,mahal tu...dulu2 mana smpai singgit..
.
mcm biasa balik kerja smbil prepare mkn malam...sagat ubi tu..parut lmbt sngat,,,pas sgat baru blender sikejap...tk brp halus sngat...suka yg kasar siki baru tersa macam mkn ubi..

resepi dr myr

  • 3cwn ubi kayu parut (sya gune 5 cawan,,ubi tu bnyak sngt)
  • 1/2 cwn gula@secukup rasa (sya gune gula merah yg dicairkan dgn air panas)tmbah gula pasir sikit lg..rasala dulu..
  • 1/2st garam
  • 1 cwn jus pandan+1 cwn pati santan
  • butter utk menggris
Cara-cara
  1. letak ubi parut atas napkin n gantung@leh guna tapis je.jangan di perah.biar dlm 1/2 jam.buang air yg bertakung kat bwh tu..satukan ubi,garam n gula dlm mangkuk.gaul rata
  2. tuangkan campuran jus pandan+santan sedikit2 sambil dikacau sehingga dpt tekstur mcm nak buat cucur..rasakan manisnya.kalau kurang tambah gula.kalau terlalu pekat tambah santan
  3. tuang dalam tin yg digris.letak 4/5 hirisan butter atas adunan.bakar pd suhu 170c selama 45min@hingga msk.
  4. Kuih ni lembut semasa panas.tunggu hingga betul2 sejuk sebelum dipotong..
(saya guna pemanggang ajaib ni..dlm 15minit.dah kuarkan bau..terbalikkan one side lagi.)nk hitam cam mana,,trpulang,,)
adunan tu sya tak habiskan sebab tak muat dlm p.ajaib tu..suku lagi sya smpn dlm freezer...next time kalau rajin buat lg..


     pagi2 nk cepat..sempat potong seadanyer...


kambas a.k.a peria

 Assalamualaikum..

Kambas atau peria mungkin sejenis tumbuhan yang sama,,tp bg saya yg biasa dgn sayuran ni dari kecil anggap kambas tu yg bentuknya besar dan peria tu yg kecik atau org panggil peria katak..kambas tu kurang pahit di bandingkan peria.


     yg ni kami panggil kambas...sumber googel

yg ni baru peria

kalau masa kecik2 dulu aku paling benci ngn lauk yg bubuh peria ni..pahit berdengung,,,haha..rupa2nyer baru aku tahu pahit2 pun bnyak khasiatnyer..sejak duamenjak ni selepas puluhan tahun baru pertama kali aku beli kambas ni utk di\goreng..rpanya hubby den pun gemar sayur ni..hahaha..awat tak habaq..:0
info bawah ni aku copy paste dr bharian...sharing for caring .k..

Menu semalam..kambas peria goreng bersama udang n telur.pas tu kambas celup tepung...best rupanya celup ngan putih telur pas tu gaul dgn tepung gandum jer....sodapp....cam udang,,,,huhu


                   kambas goreng berudang n telur


  
kambas celup tepung...sedap...cecah ngn    smbal belacan..

Khasiat peria

Hidangan enak, kaya manfaat perubatan

RASA peria memang pahit menyebabkan tidak ramai yang menggemarinya. Tetapi, kata orang tua, pahit itu elok, pahit itu ubat dan sememangnya, peria banyak khasiatnya, malah boleh dijadikan hidangan enak jika kena cara memasaknya.

Bukan itu saja, peria atau nama saintifiknya, momordica charantia juga memberikan manfaat untuk individu menjaga kecantikan.

Begitulah hebatnya peria yang juga dikenali kambas, walaupun berasa pahit dan ramai yang kurang menyukai sayur itu, ternyata ia mempunyai banyak kebaikan. Justeru, ketepikan soal pahit dan cuba nikmati ‘kemanisan’ yang dimiliki peria. Antara pelbagai khasiat yang terdapat dalam sayur itu ialah mengandungi protein, lemak, mineral, serat, karbohidrat, vitamin dan kalsium.

Khasiat purba sudah diketahui sejak zaman purba lagi. Ketika itu, peria digunakan untuk merawat beberapa penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan buasir. Begitu juga bagi wanita yang baru bersalin, disyorkan mengamalkan makan peria ketika berpantang, lebih-lebih lagi apabila sudah kehilangan banyak darah sewaktu melahirkan anak.

Air rebusan peria juga dapat digunakan untuk menyejukkan bahagian dalaman tubuh, misalnya rasa panas radang manakala bagi yang mengalami buasir, disarankan rebus daun peria dan campurkan ke dalam segelas susu atau minuman setiap pagi.

Pengidap kencing manis, disarankan mengambil peria sebagai menu harian bagi penjagaan kesihatan kerana ia mengandungi insulin yang berfungsi mengawal kadar glukosa dalam darah.

Khasiat peria tidak saja dikenali di negara ini sebaliknya di seluruh dunia. Pakar perubatan China misalnya dikatakan, menggunakan peria untuk merawat asma dan haid yang lewat. Di Filipina, daun peria yang dilumatkan diletakkan ke dalam mulut bayi yang baru lahir untuk merangsangkan sistem imunisasi tubuhnya. Selain itu, ia digunakan juga sebagai ubat pupuk untuk merawat gigitan serangga.

Lebih menarik, kajian di luar negara mengenai peria mendapati masalah ketagihan alkohol juga boleh diatasi dengan meminum air daun peria. Di Australia dan Amerika Syarikat, peria kini menjadi bahan penting bagi merawat penyakit leukimia, HIV dan AIDS.

Selain kegunaan dalam perubatan dan menyembuhkan penyakit, peria boleh juga dijadikan hidangan enak yang membuka selera. Bagi yang ingin menjaga dan mengekalkan kesihatan sihat, bolehlah menggunakan sayur pahit itu dalam masakan. Dengan kandungan khasiatnya yang merangkumi serat, lemak, karbohidrat dan protein, anda boleh menghasilkan menu sihat.

Antara hidangan yang membangkitkan selera menggunakan peria ialah masak lemak cili api ikan tenggiri atau anda boleh juga menggantikannya dengan jenis ikan lain seperti kembung dan ikan merah. Dengan rasa kuah yang lemak dan pedas, rasa pahit pada peria dapat dilupakan seketika. Namun, jika untuk mengurangkan rasa pahit peria, amalan petua tradisional yang boleh diamalkan ialah merendamkan sayur itu dalam air kapur sirih sebelum dimasak.

Petua lain yang boleh diamalkan bagi mengatasi rasa pahit peria ialah hiriskan peria terlebih dulu mengikut keperluan masakan, kemudian gaulkan dengan garam kasar. Biarkan selama lima minit, selepas itu cuci peria berkenaan beberapa kali dengan air bersih sebelum dimasak. Hasilnya, buah peria yang sudah dimasak itu tidak akan berasa pahit apabila dimakan.

Peria juga boleh dijadikan hidangan sayur goreng yang sedap. Untuk tidak membiarkan hidangan sayur goreng itu hambar, anda boleh menambahkan kesedapannya dengan meletak rencah seperti udang, ayam dan telur.

Cara menyediakannya juga mudah iaitu dengan menumbuk dua ulas bawang, satu ulas bawang putih dan satu biji cili merah. Selepas ditumbuk, tumiskan dalam kuali yang berisi dua camca teh minyak masak. Apabila bahan yang ditumis sudah garing, masukkan rencah yang disukai dan biarkan seketika sebelum memasukkan peria yang sudah siap dihiris. Biarkan peria itu empuk dan bersatu dengan bahan ditumis tadi, kemudian barulah boleh dihidangkan untuk dimakan.

Resipi sihat yang lain ialah dengan menggoreng peria itu menjadi rangup sehingga sedap dimakan begitu saja. Jika anda kreatif dan gemar memasak, mungkin lebih banyak lagi resipi berasaskan peria yang boleh anda cipta. Malah, ada yang menghasilkan peria sebagai jus untuk menghilangkan dahaga dan smoothie bagi pembuka selera.

Kelebihan lain peria ialah memberikan manfaat dalam penjagaan kecantikan terutama kulit. Peria dikatakan, boleh membantu menghalang jerawat tumbuh berleluasa pada kulit muka kerana mengandungi ciri penulenan darah.

Dengan kebaikan dan kelebihan yang ada pada peria, rugi sekali jika tidak mengambil kesempatan atau memanfaatkan ia sepenuhnya dalam kehidupan seharian anda.

INFO: Kebaikan peria

  • Penjagaan kulit
    Peria boleh menghalang jerawat tumbuh berleluasa pada kulit muka kerana mengandungi ciri penulenan darah. Kulit muka juga akan nampak lebih berseri-seri.

  • Perangsang imun
    Minum segelas jus peria setiap pagi dapat membantu menguatkan sistem imun dalam badan. Sistem imun ibarat ‘pengawal keselamatan’ yang menghalang penyakit menyerang.

  • Penjagaan mata
    Peria juga seperti lobak, mengandungi karoten yang tinggi. Karoten dapat mengurangkan masalah mata.

  • Menurunkan berat badan
    Peria dapat merangsang hati untuk rembesan jus hempedu yang sangat penting untuk meningkatkan metabolisme badan.

  • Baik untuk perut
    - Peria sememangnya ejen pencernaan yang bagus dan boleh menghalang sembelit kerana ia mengandungi selulosa yang juga sumber serat terbaik.

    INFO: Peria

  • Peria adalah sejenis tumbuhan memanjat.

  • Dipercayai berasal dari Selatan China.

  • Peria juga dikenali sebagai ‘ku gua’ sudah lama digunakan sebagai satu herba dalam perubatan tradisional China.

  • Penggunaan peria kini semakin meluas. Di Asia Tenggara, Australia dan Amerika Syarikat, peria kini menjadi bahan penting bagi merawat penyakit leukimia, HIV dan AIDS.

  • Biarpun setakat ini belum ada kajian saintifik sepenuhnya dijalankan bagi menguji keberkesanan peria dalam menangani penyakit berkenaan, terdapat beberapa kes yang menunjukkan tumbuhan itu boleh membantu menghentikan dan ada kalanya membalikkan penyakit itu daripada merebak.

  • Peria didapati boleh meningkatkan semula kiraan sel CD4 (sel imun) dalam tubuh manusia. Ujian darah untuk meguji jumlah kiraan sel imun adalah perkara paling asas untuk mengetahui perkembangan dan betapa seriusnya terhadap HIV dan AIDS.

  • Peria juga didapati berguna untuk merawat arthritis dan ‘opportunistia infections’, misalnya harpes kemaluan, tuberkolisis dan beberapa jenis penyakit kulit yang menyerang berikutan sistem imunisasi lemah.

    Resipi: Peria goreng rangup

    Bahan:
    5 peria sederhana besar
    Sedikit serbuk cili
    Sedikit tepung beras
    2 sudu teh tepung jagung
    2 sudu teh kunyit
    Garam secukup rasa
    Minyak masak

    Cara membuatnya :
  • Peria dihiris bulat dan nipis, buang tengahnya. Basuh dan toskan.
  • Campur semua bahan kecuali minyak dan perap selama 30 minit.
  • Panaskan minyak, goreng peria hingga berwarna perang dengan api yang sederhana.
  • Angkat dan toskan.
  • Siap untuk dimakan
  • sumber google

    Lagi Bingka labu dgn pemanggang ajaib

    Rajin la pulok akhir2 ni buat bingka a.k.a kuih bakar..kesian la ngan labu yg ada 1/4 biji dlm esbox...buat semak pt sejuk jer..balik keje smbil2 msak ,godek sekali adunan utk bingka...guna resepi sama ngan kuih bakar pandan tu tu cuma tmbah labu yg dah direbus dan dilecek tu...kali ni tmbah masa sikit,,,sebab nk dpt kerak hitam tu...lagi bnyk kerak lagi best...hahaha...:)
    kuih ni hmpir semuanya bwak kat ofis...anak2nyer kurang gemar mkanan manis...yg kat ofis tu bwak apa pun habis..
    sedekah tu bukan ajer dgn wang ringgit,,bg  mkan kat org pun ada ganjarannya,,,insyallah,,,,hobi daku kot bwak mknan lebih hari2,,,jamu org...